31 Ιαν 2018

Ψήφισμα Γ.Σ. για ΟΟΣΑ

Η Εκλογοαπαλογιστική Γενική Συνέλευση Δ΄ΕΛΜΕ Αν.Αττικης στις 19-12-2017, με αφορμή την επιλογή κεντρικά τριών σχολείων ευθύνης της (2ο ΕΠΑΛ Αχαρνων, 1ο ΓΕΛ Ν.Ιωνιας, 6ο ΓΕΛ Ν.Ιωνιας) για τον διαγωνισμό της PISA – ΟΟΣΑ:

1) Καταγγέλλει την εισβολή του υπερεθνικού οργανισμού για να κατατάσσει σε σειρά επιτυχίας τα εκπαιδευτικά συστήματα, τη στιγμή που παρακάμπτει τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ειδικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες κάθε χώρας. Μέσω της κατάταξης εκβιάζει τις χώρες ώστε τα προγράμματα να προσαρμοστούν στα σχέδια μιας «elite», μέρος της νέας παγκοσμιοποίησης.

Την εφαρμογή των πολιτικών προτάσεων του ΟΟΣΑ στην εκπαίδευση τη νιώσαμε καλά: συγχωνεύσεις σχολείων, αύξηση ωραρίου, αξιολόγηση, μισθολογική καθήλωση κι όλα αυτά για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί…

3) Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι από τα ερωτήματα που τίθενται στον διαγωνισμό, αλλά και από τις προτάσεις για τη βελτίωση της επίδοσης της χώρας μας, φαίνεται η προσπάθεια για μετατροπή της εκπαίδευσης σε μια διαδικασία απόκτησης δεξιοτήτων και εξαφάνιση των διακριτών επιστημονικών αντικειμένων που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.

2) Αξίζει να σημειωθεί πως για να διατηρεί η χώρα μας το δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτόν τον, ανά τριετία, διαγωνισμό, πληρώνει περίπου 90.000€ το χρόνο (στοιχεία του 2009). Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν και οι δαπάνες (130.000€ επιπλέον τη χρονιά της διεξαγωγής) για τα διάφορα σεμινάρια, από τους εγχώριους διαφημιστές του PISA, με σκοπό τη διασπορά της καλής του φήμης και την ενίσχυση της τεχνοκρατικής αντίληψης για την εκπαίδευση. Σήμερα ο ΟΟΣΑ βρίσκεται πάλι εδώ, μετά από πρόσκληση της νέας κυβέρνησης για να «βοηθήσει». 

Πληρώνουν, δηλαδή, τον ΟΟΣΑ, κυρίως, για να «αγοράζουν» πιο εύκολα την αποδοχή και νομιμοποίηση ειλημμένων, πολλές φορές, αποφάσεων

3) Καλούμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να επανατοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο στη βίαιη είσοδο και στις επιπτώσεις της ΠΙΖΑ-ΟΟΣΑ στο δημόσιο σχολείο και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα.

4) Καλούμε το νέο ΔΣ της ΕΛΜΕ να θέσει στις πρώτες προτεραιότητές του το ζήτημα. Να κάνει έγκαιρα επαφές με τους συλλόγους διδασκόντων των 3 σχολείων ευθύνης του. Να καταγγείλει στους μαθητές, τους γονείς και στην τοπική κοινωνία το ζήτημα. Να καλέσει και να καλύψει συνδικαλιστικά στη μη συμμετοχή των μελών της με κάθε πρόσφορο τρόπο (π.χ. στάσεις εργασίας, κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου