15 Ιουν 2017

Για την εγκληματικότητα στο Μενίδι

Εδώ και τρεις μήνες το ΔΣ της ΕΛΜΕ, σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, συνάντησε τον Δήμαρχο Αχαρνών και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και ζήτησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την εγκληματικότητα που διαπιστώνεται στην περιοχή γενικά αλλά και σε βάρος των σχολείων. Το ίδιο αίτημα προβάλλουν και φορείς του κινήματος των γονέων, δημοτικές παρατάξεις κ. ά.. Ο Δήμαρχος έδειξε να συμφωνεί αλλά η συνεδρίαση δεν έγινε.

Το πρόβλημα της εγκληματικότητας στο Μενίδι είναι έντονο τα τελευταία χρόνια. Πριν 2-3 μήνες έγιναν ληστείες και κλοπές σε σχολεία, γεγονός που κινητοποίησε την Ένωση, αλλά και Συλλόγους Γονέων. Σε πολλά από τα σχολεία της περιοχής μας κλιμακώνονται τα περιστατικά επιθέσεων και κλοπών. Σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα είναι μαθητές, γονείς και καθηγητές που υφίστανται σοβαρούς τραυματισμούς και δίκαια αγανακτούν, γιατί δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία τους. Είναι δεκάδες τα περιστατικά επίθεσης και κλοπής από φασιστοειδή σε μεροκαματιάρηδες μετανάστες στον Κόκκινο Μύλο, τον Άγιο Πέτρο, το κεντρικό Μενίδι.

Κορύφωση του προβλήματος αποτέλεσε η επίθεση, σε ώρα λειτουργίας του σχολείου, εντός του αφύλαχτου 1ου Γυμνασίου Αχαρνών, εναντίον του Διευθυντή και τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του.

Με ανακοίνωσή μας τότε είχαμε καταγγείλει την αδιαφορία και ανοχή για τέτοιου είδους φαινόμενα και από την πλευρά του κράτους και του Υπουργείου Παιδείας αλλά και από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και των Προϊσταμένων Εκπαίδευσης. Επισημαίναμε πως αν η επίθεση είχε γίνει εναντίον μαθητή θα είχαν αμέσως μετατεθεί – φορτωθεί οι ευθύνες όλων αυτών στον Διευθυντή, ή όποιον άλλον έκριναν, ενώ τώρα, που ένας εργαζόμενος είναι το θύμα, αντιμετωπίζεται με πλήρη αδιαφορία. Είχαμε καταγγείλει και την ανοχή από την πλευρά του Δήμου προς τον καταληψία του κλειστού γυμναστηρίου του 1ου Γυμνασίου που και το γυμναστήριο στερεί από τη σχολική δραστηριότητα και ευθύνη έχει για το γεγονός της επίθεσης, αφήνοντας ανοιχτές και αφύλαχτες τις εισόδους προς τη σχολική αυλή.

Δεν διαφεύγει της προσοχής μας η συχνότητα των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, με δεδομένο και ότι ορισμένες φασιστικές δυνάμεις, που διαπλέκονται με το οργανωμένο έγκλημα, προσπαθούν συστηματικά να αξιοποιήσουν τέτοια φαινόμενα για να παρουσιαστούν ως «οι προστάτες» της περιοχής και να εκμεταλλευτούν πολιτικά το ζήτημα. Απαιτούν μέτρα καταστολής αλλά αφήνουν στο απυρόβλητο τις αιτίες. Το πρόβλημα της εγκληματικότητας και παραβατικότητας είναι συνέπεια μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, γιατί λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η εγκληματικότητα δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, συνδέεται άμεσα με μεγάλα συμφέροντα, με υπέρογκα κέρδη από τη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, από την πορνεία. Είναι διαχρονική η ευθύνη κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών που κατέστησαν το Μενίδι κέντρο πολλών και διαφορετικών εγκληματικών δραστηριοτήτων, με πιο προφανή εκείνη της διακίνησης ναρκωτικών. Δραστηριότητες που δεν μπορούν να ξεριζωθούν, γιατί συνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα και με κρατικούς μηχανισμούς. Με την πολιτική τους στηρίζουν τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, απονεκρώνουν συστηματικά τις δομές του αθλητισμού, του πολιτισμού, της πρόληψης κατά των ναρκωτικών αλλά και τις δομές επανένταξης για τους τοξικομανείς, παρέχουν άλλοθι αντικειμενικά στη δράση φασιστικών, ναζιστικών και άλλων αντιδραστικών ομάδων στην περιοχή μας, με αφορμή την εγκληματικότητα.

Στο τρίμηνο όμως που αναμένουμε την σύγκληση του ΔΣ για την εγκληματικότητα αντί συνεδρίασης είδαμε αντιδημάρχους της πλειοψηφούσας παράταξης, του Δημάρχου, να συμμετέχουν σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής μαζί με στελέχη της, βουλευτές υπόδικους για κακουργήματα, και τον ίδιο τον πρόεδρό της. Ένας από τους αντιδημάρχους ήταν και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας!!!

Κατά τ' άλλα η δημοτική αρχή τολμά να εμφανίζεται ως "πολέμιος" της εγκληματικότητας και υποκρίνεται ότι συμμερίζεται τη δίκαιη αγανάκτηση των λαϊκών οικογενειών για την αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή και την ίδια στιγμή έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.

Δεύτερη «έκπληξη» αποτέλεσε το γεγονός της 30ης Μαΐου, ημέρα που είχε οριστεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα που επί τρίμηνο περιμένουμε δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, αλλά το ΔΣ της ΕΛΜΕ εκπροσωπήθηκε με πρόθεση να ζητήσει να συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως. Τότε, λοιπόν, ο Δήμαρχος, η παράταξή του και σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση δεν προσήλθαν και προκάλεσαν τη ματαίωση της συνεδρίασης ελλείψει απαρτίας. Το ίδιο ακριβώς επαναλήφθηκε και δεύτερη φορά.

Αποφεύγουν να συζητήσουν, να ακούσουν τα αιτήματα φορέων του Δήμου τους και να δεσμευτούν να ικανοποιήσουν αιτήματα σημαντικά αλλά και στοιχειώδη όπως: Ο δήμος να διεκδικήσει από την κυβέρνηση έκτακτο κονδύλι ώστε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον επαρκή φωτισμό και φύλαξη των σχολικών κτιρίων, όπως κλειδαριές, κουδούνια, επισκευές όπου είναι αναγκαίες, αλλά και την πρόσληψη σχολικών φυλάκων μόνιμης και σταθερής εργασίας και κατά τις ώρες λειτουργίας των σχολείων και για τις νυχτερινές ώρες, καθώς και αύξηση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Επίσης, να διεκδικήσει έκτακτη χρηματοδότηση για τη δημιουργία υποδομών αθλητισμού και πολιτισμού, που στο δήμο Μενιδίου είναι ανύπαρκτες, όπως και μέτρα προστασίας των ανέργων. 

Η ΕΛΜΕ απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους, τους γονείς και τους δημότες που κατανοούν το πρόβλημα και τις διαστάσεις του και τους καλεί να συμπαραταχτούν σε κοινό αγώνα για την αντιμετώπισή του και την παράκαμψη των εμποδίων που βάζουν όσοι επιχειρούν να επωφεληθούν από την ύπαρξη και τη συντήρησή του, όσοι αποβλέπουν να το αξιοποιήσουν για την επιβολή μέτρων καταστολής και πειθάρχησης, υποταγής στην αντιλαϊκή πολιτική και τα μέτρα της. Η ποιότητα ζωής στον Δήμο, η ίδια η ζωή, η μόρφωση και το μέλλον της νεολαίας δεν μπορούν να αφεθούν στα χέρια όσων προσδοκούν οφέλη από τα άλυτα προβλήματα.

Για το έγγραφο πατήστε εδώ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου